2023. április 26., szerda

Fenntarthatósági Témahét 2023. április 24 - 28.


Iskolánk „Ökoiskola” címmel rendelkezik, így még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákokban a fenntarthatóság ne csak mint fogalom, hanem mint életmód  -  folyamatos szemléletváltás során - alakuljon ki. Az iskola alsó, és felső tagozatos osztályai ötleteket, ajánlásokat kaptak a  témakörök feldolgozására, melyekre tanítási órákon, valamint a délutáni foglalkozásokon került sor.

A témahetet egy „Rendhagyó óra a fenntarthatóságról” című tanórával nyitottuk meg, melyet Dr. Patkós Csaba egyetemi docens, az EKKE Társadalomföldrajz és Területfejlesztési Tanszék vezetője tartott  felső tagozatos tanulóinknak.

A nyolcadik osztályos tanulókkal bekapcsolódtunk Áder János, volt köztársasági elnök nyitó online órájába, melynek fő témája a biodiverzitás volt. 

Az osztályok a fák titokzatos életét filmvetítés keretén belül ismerhették meg, Amiről a fák suttognak címmel. 

3-8. évfolyamig minden tanuló négy különböző küldetés során „megmentette” a Földet a kipusztulástól, még ha csak szabadulószoba formájában is.

Kedden ízletes zöldségkóstolás során az egészségtudatos táplálkozást népszerűsítettük.

Az virágosítás az idei évben sem maradhatott el, az iskola alapítványának támogatásával. A virágültetés mellett egy mini fűszernövény kert kialakítására is sor került.

Fenntartható értékeink felfedezéséhez a hungarikumok és a magyar népmesék adták a kalandos utazást.

Kreatív kuckó, művészkedjünk! című órákon a természet kincseiből gyönyörű mandalákat készítettek a diákok.  

Minden osztály egy cserepes virágot helyezett el az osztályában. A cserepes virágok nevet is kaptak, a diákok pedig további feladatot: a növény ápolását, gondozását egész évben.

Egyre több tanuló és tanár jár rendszeresen kerékpárral iskolába, ahol igazán remek kerékpártárolók lettek kihelyezve :)

Az 5.b és a 4.b osztály csatlakozott a Te szedd! mozgalomhoz Erdélyi Annamária vezetésével. Rengeteg szeméttől takarították meg az iskolánkat körülvevő utcákat. Köszönjük! 

A Hulladék témakörön belül a 2. b osztály Bíró - Szabó Krisztina vezetésével zokniállatokat készített. A kukacokhoz :) nyuszikhoz :) már hulladéknak szánt textíliákat használtak fel. 

A hét záróprogramjaként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának két munkatársa látogatott el hozzánk, akik az alsó tagozatos osztályoknak tartottak foglalkozásokat, élő állat bemutatót, „Madárlesen” címmel. Macskabagoly, egerészölyv és vörös vércse volt a vendégünk :)

Bízom benne, hogy sikerült a témahét sok, és érdekes programjával az iskola tanulóinak a tudását bővíteni, valamint felhívni a figyelmüket, hogy kevés odafigyeléssel, apró cselekedetekkel, szemléletváltással milyen sokat tehetnek a még ÉLŐ BOLYGÓNK megmentéséért. 

A hét programjairól készült fényképalbumot ide kattintva tekinthetik meg.

Molnár Judit


7.a osztályosok a Szakma Sztár Fesztiválon

2023. április 26-án, iskolánk 7.a osztályos tanulói Budapestre utaztak, ahol a Hungexpón megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon vettek részt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal, 2023. április 24-26. között szervezte itt meg az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg közel 15.000 látogató részvétele mellett.

A fesztivál keretében 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A látogatók az EuroSkills verseny szakmai bemutatóiba és a WorldSkills nemzetközi válogató versenyeibe is bepillantást nyerhettek.

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése és bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

Köszönjük szépen a lehetőséget a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, akik utunk megszervezését lebonyolították.

Bernáth Melinda (osztályfőnök)

Balázs Kitti (kísérő tanár)

  

Heti egy húsmentes nap

Iskolánk három fős csapattal (Király Anna 8. a; Kovács Larissza 8. b; és Veres Maja 8.a) részt vesz a SéfTheWorld vetélkedőn, melynek egyik feladata, hogy étkezzünk „heti egyszer húsmentesen”. A fenntarthatósági hét programjaiba tökéletesen illeszkedő akció nagy sikert aratott. Az aulába kihelyeztünk egy panelt, amin szünetekben folyamatosan lejátszottuk a lányok által készített „heti egyszer húsmentesen” reklám videót. A videó az instagramra is ki lett téve, így az online térben, és személyesen egyaránt sok emberhez eljutott az üzenet.

 Énekes Istvánné 

2023. április 19., szerda

Megünnepelte Füzesabony a megújult városközpontot

Megünnepelte Füzesabony a megújult városközpontot, ahol átadásra kerültek az „Én zöld városom” című rajzpályázat díjai. A felhívásra 30 pályamunka érkezett, melyet a város vezetése bírált el.

Általános iskolai kategóriában:

1. helyezett: Poczok Levente 3.b -  Teleki Blanka Általános Iskola

2. helyezett: Csepregi Lilla 2.b -Teleki Blanka Általános Iskola

3. helyezett: Agócs Diána 3.a - Teleki Blanka Általános Iskola


3. helyezett: Turbucz Szonja Nina 3.a - Teleki Blanka Általános Iskola



Gratulálunk a díjazottaknak!




Kegyes volt az időjárás az idei tavaszi FutAbonyon. A város legnagyobb tömegsport rendezvénye a megújult belváros ünnepélyes átadása után rajtolt el. A közel 60 nevező – a felnőtt férfiak kivételével, akik 6 kilométert futottak – 3 kilométer teljesített a klasszikus FutAbony körön.

             Alsó tagozatos lányok

1. hely Váradi Kiara 4.b - Teleki Blanka Általános Iskola

2. hely Tóth Kamilla 3.a - Teleki Blanka Általános Iskola

Alsó tagozatos fiúk

2. hely Tóth Bence 3.a - Teleki Blanka Általános Iskola

Felső tagozatos fiúk

2. hely Varga Krisztián 5.a - Teleki Blanka Általános Iskola

3. hely Rákosi Nándor 5. b - Teleki Blanka Általános Iskola


Iskolánkból 15 tanuló nevezett be a futóversenyre☺

Gratulálunk! 


Forrás>>

2023. április 18., kedd

ZöldOkos Kupa 2023


                         

                                                                                                           
                                                                                                                                     Molnár Judit

2023. április 17., hétfő

Gyermeknapi akció/rajzpályázat

 
*A rajzokat iskolánkban gyűjtjük össze.

2023. április 14., péntek

Április 16. a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja

Ezen a napon arra a több, mint félmillió honfitársunkra emlékezünk, akiket származásuk, vallásuk miatt 1938 és 1944-45 között megfosztottak jogaiktól, gettósítottak és koncentrációs táborokba deportáltak vagy munkaszolgálatra küldtek.

A holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, amelynek emléknapján mély részvéttel hajtunk fejet a vészkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélői előtt – mondja ki az Országgyűlés nyilatkozata. 1944-45-ben a magyar nemzet pótolhatatlan veszteségeket szenvedett el, amelyekkel, illetve következményeikkel ma is nap mint nap szembesülünk. Az áldozatok a korabeli magyar társadalom aktív tagjaiként sokat tettek a magyar kultúra és gazdaság sikeres működéséért és felvirágoztatásáért. Bűnük mindössze annyi volt, hogy származásuk, vallásuk, őseik hite nem volt kívánatos a vészterhes időszak német fajelmélet által dominált magyar törvényei számára.

Az áldozatok emlékének méltóképpen való megőrzése és ápolása közös kötelességünk. Azért is, mert áldozatuk azt is üzeni: soha többé ne történhessen meg Magyarországon, hogy embereket a származásuk, vallásuk miatt megbélyegeznek, üldöznek és a halálba küldenek.

Bernáth Melinda

 

2023. április 5., szerda

TEHETSÉGNAP - Ki mit tud? 2023

A Teleki Blanka Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a tavaszi szünet előtt rendezte meg a tehetséges tanítványai és tehetségműhelyei bemutatkozása céljából a Tehetségnapot. A képzősök a tehetségműhely munkáját kiállítás keretében mutatták be. Az elkészült alkotásokat iskolánk tanulói és szüleik folyamatosan megtekinthetik az aulában elhelyezett paravánokon. Szintén ezen a napon került megrendezésre a hagyományos tehetségkutató rendezvényünk  városunk Közösségi Házában, ahol az ének, zene, és dráma tehetségműhelyek munkájába is bepillantást nyerhettünk. Ezúton is szeretnénk megköszönni a városvezetésnek segítő együttműködésüket. Színvonalas műsorok szórakoztatták a kedves közönséget a délután folyamán, majd végül a zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:

Vers kategóriában:

I.                    Vincze Miléna 4.a

II.                 Csepregi Lilla 2.b

Zene kategóriában:

I.                   Gulyás Csaba 1.b

II.                Agócs Diána 3.a

Jelenet kategóriában:

I.                   1.a és 1.b

Tánc kategóriában:

I.      2. évfolyam

II.         4.b és 8.b

Köszönjük a versenyzők, szülők, pedagógusok áldozatos munkáját, mellyel rendezvényünk színvonalát színessé tették. 


Mészárosné Csepregi Andrea

DÖK patronáló tanár


2023. április 3., hétfő

Digitális témahét 2023

👆

Ebben a tanévben 2023. március 27-31. között került megrendezésre a Digitális Témahét. A hét a digitális kompetenciafejlesztés jegyében telt. 

Alsó tagozat: 
- Játékos feladatok interaktív táblán
- Bee-Bot és E.a.R.L. padlórobotok
- Robottervezés 

Szerdán délután az érdeklődő 3-4. évfolyamos napközisek egy rendhagyó digitális kultúra foglalkozáson vehettek részt, ahol a kódfejtés, a kvízjáték és a padlórobot programozás került előtérbe. Nagyon ügyesek voltak! 😊

Felső tagozat:
- Animációkészítés
- LEGO robotok
- Biztonságban az Interneten! - társasjáték 

8. évfolyamos diákjaink az elmúlt hetekben a robotika világába nyerhettek bepillantást LEGO robotok segítségével. Az általuk kiválasztott és megvalósított projektek szintén megtalálhatók a galériában.

Balázs Kitti