A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2019. március 7., csütörtök

Kirándulás a Terror Házába


Iskolánk 50 tanulója 4 kísérő nevelővel 2019. március 5-én a TÁM/6/2018/88 pályázat segítségével Budapestre látogatott, ahol megtekintette a Terror Házát.
            Autóbusszal már fél tizenegyre a múzeumhoz érkeztünk, ahol az előre lefoglalt jegyeket átvéve még maradt bő egy óránk, amit felhasználva elsétáltunk az Andrássy úton a Hősök teréig. Felelevenítettük történelmi tanulmányainkat a Millennium korszakáról, s megnéztük a Kisföldalatti egy állomását.


            A Terror Házába tervezett programunkban a hetedik évfolyam fél tizenkettőkor, a nyolcadik, kis csúszással tizenkét órakor indult. A csoport idegenvezetőjétől számtalan érdekes, megdöbbentő és szörnyű tényt tudtunk meg a hazánkat sújtó terrorról, ami 1944. március 19-től a rendszerváltásig, 1989-ig nehezítette meg az akkor Magyarországon élők életét.
            A kiállítás elején egy tank hívta fel magára a figyelmet, ami az 1956-os forradalom Forgószél hadműveletének – a forradalom orosz leverésének – állított emléket. Ezt a tankot valóban bevetették az akciók során. A mellette lévő tűzfalat az áldozatok képei borítják.



            A kiállításon bemutattak nyilas és munkásőr egyenruhákat, a monitorokon híradó részleteket lehetett látni, illetve a korszak eseményeiről szóló filmrészleteket pl. A tizedes és a többiek, A tanú című filmekből.
            A Terror Háza pincéjében a szemtanúk beszámolói alapján állították helyre a cellákat, illetve a vallatóhelyiségeket. Igen megdöbbentő volt a magánfogda, ahol egy ember csak állva fért el, a falakat üvegszilánkokkal dúsított vakolat fedte, az ajtón szemmagasságban állandóan világító izzó volt. Ebben a zárkában több órát, esetleg napot is töltöttek a fogvatartottak.
            A múzeumlátogatás után a közeli Like étteremben megebédeltünk, majd fél négykor indultunk haza.



            Köszönjük az élménydús napot a szervező Bernáth Melinda tanárnőnek, és a pénzügyi
   forrást biztosító pályázatnak.
                                                                                                                                                   Fejes Ildikó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése