A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2019. november 21., csütörtök


Az egri Varázstoronyban jártunk


Miután  a vonattal megérkeztünk Egerbe, végig sétáltunk a Népkerten, az Eszterházy Károly Egyetemre.
Amint beléptünk, nagyon sok lépcsőt kellett megmásznunk. Mindenki jól elfáradt. Ezután elkezdődött az első előadás, ami a csillagászatról szólt. Később átmentünk egy másik terembe, a Hell Miksa Csillagászati Múzeumba, ahol régi csillagászati eszközöket, távcsöveket mutattak be.
/A Csillagászati Múzeumban - európaszerte egyedül álló módon - eredeti helyszínen, eredeti műszerek tárlata tekinthető meg. Különböző működési elvű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák valamint a línea meridionális (délvonal). A tárlatbemutatáson kívül sokrétű programot kínálunk az érdeklődőknek: múzeumpedagógiai órák, múzeumpedagógiai foglalkozások, ismeretterjesztő előadások./
Majd felmentünk a Varázstoronyba, a Camera Obscurába,  ahol egy „cső” – periszkóp - segítségévelélő képet kaphattunk Eger városáról és papírlapokkal szinte kiemeltük az autókat az útról, ami a csőből a kerek asztalra tükröződött.
/1776-tól az egri Líceum csillagásztoronya, a Specula megkezdte működését, mely az akkori Kelet Európa egyik legjobban felszerelt csillagvizsgálója volt.  A megfigyeléseket a hatodik emeleti keleti és nyugati megfigyelőtermekből, a teraszról és a kupolából végezték. Az építtető Eszterházy Károly püspök kérésére Hell Miksa - magyar származású bécsi királyi csillagász - szerezte be a kor legkiválóbb csillagászati mérőeszközeit, a legjobb bécsi és londoni távcsőépítő műhelyekből.
1966-tól működik a Specula-Csillagvizsgáló, azaz a mai Csillagászati Múzeumot, a Camera Obscurát és a látogatható Panoráma teraszt magában foglaló intézmény./
Ezután egy fizikai kísérleteket bemutató terembe, az úgynevezett Varázsterembe mentünk. Itt a lebegő földgömbtől kezdve a mágneses pörgő hengeren túl, nagyon sok érdekességgel találkozhattunk.
/ A Varázsterem interaktív eszközei a fizikai jelenségek megértését „kézzelfogható” módon segíti. Az ide ellátogatók érdekes, saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel, tudományos „játékokat” játszhatnak. A kísérletek sora a mechanikaitól az optikai eszközökön keresztül az elektromágneses érdekességekig terjed. Működtetésük élményt okoz nem csak a diákoknak, hanem a felnőtt látogatóknak is./  
A következő teremben szintén csillagászatról volt szó, csak egy kicsit realisztikusabban mutatva. Egy gép segítségével kivetítették a plafonra a csillagos eget, ahogy Magyarországon láthatjuk, éjjel. Megnéztük, hogy hol helyezkednek el a csillagképek. Később megtudhattuk, hogyan alakultak ki a bolygók, a Naprendszer. Ezt követően az űrkutatásról, a földön kívüli élet lehetőségeiről hallottunk érdekességeket.
Fáradtan, de élményekkel teli érkeztünk haza az egri kirándulásról.

Oláh Krisztián 7.b osztály
dia szakkör

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése