A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2023. április 26., szerda

Fenntarthatósági Témahét 2023. április 24 - 28.


Iskolánk „Ökoiskola” címmel rendelkezik, így még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákokban a fenntarthatóság ne csak mint fogalom, hanem mint életmód  -  folyamatos szemléletváltás során - alakuljon ki. Az iskola alsó, és felső tagozatos osztályai ötleteket, ajánlásokat kaptak a  témakörök feldolgozására, melyekre tanítási órákon, valamint a délutáni foglalkozásokon került sor.

A témahetet egy „Rendhagyó óra a fenntarthatóságról” című tanórával nyitottuk meg, melyet Dr. Patkós Csaba egyetemi docens, az EKKE Társadalomföldrajz és Területfejlesztési Tanszék vezetője tartott  felső tagozatos tanulóinknak.

A nyolcadik osztályos tanulókkal bekapcsolódtunk Áder János, volt köztársasági elnök nyitó online órájába, melynek fő témája a biodiverzitás volt. 

Az osztályok a fák titokzatos életét filmvetítés keretén belül ismerhették meg, Amiről a fák suttognak címmel. 

3-8. évfolyamig minden tanuló négy különböző küldetés során „megmentette” a Földet a kipusztulástól, még ha csak szabadulószoba formájában is.

Kedden ízletes zöldségkóstolás során az egészségtudatos táplálkozást népszerűsítettük.

Az virágosítás az idei évben sem maradhatott el, az iskola alapítványának támogatásával. A virágültetés mellett egy mini fűszernövény kert kialakítására is sor került.

Fenntartható értékeink felfedezéséhez a hungarikumok és a magyar népmesék adták a kalandos utazást.

Kreatív kuckó, művészkedjünk! című órákon a természet kincseiből gyönyörű mandalákat készítettek a diákok.  

Minden osztály egy cserepes virágot helyezett el az osztályában. A cserepes virágok nevet is kaptak, a diákok pedig további feladatot: a növény ápolását, gondozását egész évben.

Egyre több tanuló és tanár jár rendszeresen kerékpárral iskolába, ahol igazán remek kerékpártárolók lettek kihelyezve :)

Az 5.b és a 4.b osztály csatlakozott a Te szedd! mozgalomhoz Erdélyi Annamária vezetésével. Rengeteg szeméttől takarították meg az iskolánkat körülvevő utcákat. Köszönjük! 

A Hulladék témakörön belül a 2. b osztály Bíró - Szabó Krisztina vezetésével zokniállatokat készített. A kukacokhoz :) nyuszikhoz :) már hulladéknak szánt textíliákat használtak fel. 

A hét záróprogramjaként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának két munkatársa látogatott el hozzánk, akik az alsó tagozatos osztályoknak tartottak foglalkozásokat, élő állat bemutatót, „Madárlesen” címmel. Macskabagoly, egerészölyv és vörös vércse volt a vendégünk :)

Bízom benne, hogy sikerült a témahét sok, és érdekes programjával az iskola tanulóinak a tudását bővíteni, valamint felhívni a figyelmüket, hogy kevés odafigyeléssel, apró cselekedetekkel, szemléletváltással milyen sokat tehetnek a még ÉLŐ BOLYGÓNK megmentéséért. 

A hét programjairól készült fényképalbumot ide kattintva tekinthetik meg.

Molnár Judit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése