A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2019. szeptember 12., csütörtök


A BŰVÖSVÖLGY MÉDIAÉRTÉS - OKTATÓKÖZPONTBAN JÁRTUNK

Szűcsné Pócza Zsuzsanna tanárnő szervezésében tegnap a hűvösvölgyi Bűvösvölgyben :) járt iskolánk 7-8. évfolyama, illetve a Média szakkör tagjai.  
A programba való bekerülés harmadik próbálkozásra sikerült, mivel óriási az érdeklődés az oktatóközpont által kínált médiakultúra programok iránt.
A gyermekek öt csoportban forgószínpad szerűen készíthettek zöld háttér technikával thriller-t, híradót, riportokat. Szerkeszthettek újságot, kipróbálhatták magukat rádiós riporterként, illetve kötetlen beszélgetés formájában megtudhatták melyek az internetezés pozitív – negatív oldalai.
Mi a Bűvösvölgy?
A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy támogassa a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában. A két, budapesti és debreceni házban felidézzük és meg is vizsgáljuk a média varázslatos hatásait, munkánkhoz a „völgy” ad védett, biztonságos környezetet, helyet a nyugodt megfontoláshoz, párbeszédhez és játékhoz.
A televízió nézői, a rádió hallgatói régebben inkább csak passzív befogadói voltak az elhangzó információknak. Az internet megjelenésével, az új médiakultúrában azonban a használók egyszerre aktív tartalomalkotóvá is előléptek. Ez pozitív változás, sok hasznos lehetőséget biztosít, de kockázatokkal is jár. Számos új szempontra, következményre érdemes odafigyelni, ha fogyasztóként/közzétevőként belépünk ebbe az új játéktérbe, vagyis nem árt minél jobban kiismerni a digitális világ szabályait. Bűvösvölgy célja, hogy a központokba látogató gyerekek játszva, aktív alkotófolyamatok során tanulják meg, hogyan hat rájuk a média. Ebben egyedülálló eszközpark és képzett médiaértés-oktatók segítik őket.
Magyarország első médiaértés-oktató központja, a budapesti Bűvösvölgy 2014-ben, a debreceni központ 2017-ben nyílt meg. A központok iskolai szervezésben látogathatók, ingyenesen.


A nap végére élményekkel gazdagon tértünk haza, s eldöntöttük, jövőre újra, 
ugyanitt. J




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése