1. nap
A levegő élővilága
2024-ben az év madara - a kerecsensólyom
2. nap
A szabadidő környezettudatos eltöltése
3. nap
Körkörös gazdálkodás
A sajtkészítés és a kenyérsütés hagyományos folyamatai kitűnő példák a körkörös gazdálkodás alkalmazására.
Sajtkészítés
A
sajtkészítés folyamata tejből indul ki, melyet először megfelelő hőmérsékleten
savanyítanak, majd enzimek és kultúrák hozzáadásával alvadásra bírnak. Az így
kapott túrót elválasztják a savótól, amely egy melléktermék. Ebben a lépésben
mutatkozik meg a körkörös gazdálkodás, mivel a savó nem hulladék, hanem értékes
alapanyag lehet például italok, más típusú sajtok előállítására vagy akár
takarmányként is felhasználható az állattenyésztésben, csökkentve ezzel a pazarlást és támogatva a környezeti
fenntarthatóságot.
Kenyérsütés
A
kenyérsütés folyamatában a lisztet vízzel, - kovásszal - és egyéb hozzávalókkal
keverik össze, majd tésztává dagasztják és sütik meg. A kenyérgyártás során
keletkező búzakorpa vagy más melléktermékek, mint például az elavult kenyér, újra
felhasználhatók, például állati takarmányként vagy más élelmiszerek, például
rusztikus piték készítéséhez.
A
sajtkészítés és a kenyérsütés a körkörös gazdálkodás modelljének sikeres
alkalmazásának is példái lehetnek.
Iskolánk
volt tanulója – Tóth Panka – aki az egyik legaktívabb tagja volt a Gabi néni
által vezetett Életgyakorlat alapú alprogram foglalkozásoknak, immáron gimnazistaként
tért vissza hozzánk. Elmesélte, hogy élete fontos eleme a sütés – főzés, a kísérletezés a
gasztronómia világában. Ma több, általa készített finomsággal lepte meg volt
iskolájának tanulóit: császárzsömle, kovászos kenyér, gyökérkenyér, háziszörp,
házidzsem, házi ivólé, illetve csípős krém szerepeltek a kínálatban.
Édesanyja,
Tóthné Veres Noémi kolléganőnk pedig házitejből készített számunkra nagyon
finom sajtot.
Papírmerítés - hamarosan könyvet nyomtathatunk 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése