A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2013. április 22., hétfő

Ifjúsági katasztrófavédelmi verseny - Megyei forduló 
2013.04.19
GRATULÁLUNK! :)


A Teleki Blanka Általános Iskola Tűzmanói katasztrófavédelmi versenyen

Nagy megmérettetésben volt részük iskolánk Tűzmanóinak. Ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen vettek részt az egri tűzoltóságon. A területi fordulóra április 12-én, a megyeire pedig április 19-én került sor.
A versenyre tizenhárom általános és tizenkét középiskolás csapat nevezett be. Alapos felkészülés előzte meg a versenyt, annak érdekében, hogy az elméleti és gyakorlati feladatokat még ügyesebben végre tudják hajtani. Délutánonként, néha hétvégén is került sor katasztrófavédelmi, elsősegélynyújtó és tűzoltó foglalkozásokra. Köszönjük szépen ebben Hegedűs Szilvia, katasztrófavédelmi referens, Bartókné Mező Beáta és kislánya Blanka, Fónagy Miklós menőorvos és a helyi Tűzoltó Egyesület tagjainak segítségét. Időt és fáradságot nem kímélve készítették fel lelkes kis csapatinkat erre az igazán nehéz és összetett megmérettetésre.
A versenyen iskolánkból két négyfős csapat indult el: Bázin Bianka (6.a), Csepregi Orsolya (6.a), Kiss Renáta (6.a), Korpás Laura (8.a), valamint Császár Anikó (6.a), Dobó Nikoletta (6.a), Nagy Vanda (6.a), Rendik Bianka (6.a). Az utóbbi négy kislány alkotta csapat továbbjutott a verseny megyei fordulójára is.
A verseny felépítését tekintve három nagy témakör szerint tagolódik az ismeretanyag: tűzvédelmi és tűzoltási ismeretek, iparbiztonsági ismeretek, polgári védelmi ismeretek. A témakörök és a versenyfeladatok felkészítik a diákokat az esetleges veszélyhelyzetekben való teendőkre, így könnyedén tudnak segíteni bajba jutott embertársaikon. A katasztrófavédelem a vetélkedő feladataival az ifjúságot szeretné ráébreszteni arra, hogy mi mellett mennek el nap, mint nap, és felhívni a fiatalok figyelmét az emberi életek, javak, az állat és növényvilág védelmének fontosságára, melyre a feladatok és a felkészülési anyagok mellett a civilizációs környezet ismerete is kellő biztosítékot jelent.
Állomásról állomásra változatos, érdekes, néha bátorságot is igénylő feladatok várták a lányokat. Elsőként egy katasztrófavédelmi tesztet töltöttek ki, volt elsősegély-nyújtási gyakorlat, össze kellett állítani egy túlélő csomagot, valamint különféle speciális tűzoltó eszközöket kellett felismerni. Az összecsapáson viszont nem csak a gyerekek elméleti tudására voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy milyen a fizikai állóképességük. A versenyszámok között speciális mentési gyakorlattal is találkoztak, amelyben az Agria Speciális Mentő-és Tűzoltó Csoport szakemberei segítettek. Ezen túlmenően gázálarcban egy akadálypályán is végig kellett menni, illetve egy kisebb tűzoltási feladatot is végezniük kellett.
Végig lelkesek, kitartóak voltak a csapatok a néha bizony erőt próbáló feladatok és annak ellenére is, hogy ők voltak a legfiatalabbak a versenyen. A lányok példaértékű kitartását a szervezők is dicsérték.
Alig ért véget ez a verseny, a lelkes Tűzmanók máris készülnek a következőre: a május 25-én Gyöngyöshalászon megrendezésre kerülő megyei tűzoltóversenyre.

Bernáth Melinda
További képek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése