A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2015. március 19., csütörtök

ITT A LEGEGYSZERŰBB ÉS LEGOLCSÓBB MEGOLDÁS A NAPFOGYATKOZÁS-NÉZÉSHEZ

Jó tanácsai között egy olcsó és egyszerű napfogyatkozás-figyelő módszert is ajánl az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet. Ehhez csak két papírlapra és egy tűre van szükségünk.

Súlyos szemkárosodást is okozhat, ha közvetlenül, szabad szemmel figyeli valaki a pénteki napfogyatkozást, és nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem – figyelmeztet az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet.

Az intézet közölte, távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget szintén nagyon kockázatos, ezért a napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb – és legolcsóbb – módja a Nap kivetített képének közvetett nézése.


Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el: ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk (például gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy felületre, például egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni.






















A Nap közvetlenül viszont csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető, ha pedig kétségeink vannak, hogy a szűrőszemüveg megfelelő védelmet nyújt, akkor inkább ne használjuk.

Szűrőszemüveget használata előtt viszont mindenképp olvassuk el a gyártó használati utasítását, győződjünk meg arról, rendelkezik-e a szűrőszemüveg megfelelő minősítéssel, és ellenőrizzük, hogy nem sérült-e a szűrő. Ha igen, akkor ne használjuk.

A szűrőszemüveget ezután tartsuk mindkét szemünk elé mielőtt a Napra néznénk, és semmiképp se vegyük le addig, míg el nem fordulunk a Naptól. A megfelelő szűrőn keresztül a napnak elég halványan, az égnek pedig teljesen feketének kell látszania, ha nem így lenne, akkor inkább ne használjuk a szemüveget.

Optikai eszközökkel, távcsővel, látcsővel, fényképezőgéppel viszont soha ne nézzük a Napot, akkor sem, ha szűrőszemüveget viselünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése