A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2021. március 2., kedd

A fizika és az informatika találkozása

Hol találkozik a két tantárgy? Például informatika órán.

Az említett órán a feladat a szimulációk bemutatása volt. Csanálosi Ákos 7. a osztályos tanuló így mutatta be az általa választott szimulációt, mely a váltóáramról szól. A váltóáram téma egyébként 8. osztályos tananyag.

Ebben a leírásban a szimulációról lesz szó. 

A váltakozó áramot szeretném bemutatni. Az elektromos áram (villamos áram népiesen villany) az elektromos töltéssel rendelkező részecskék (töltéshordozók) sokaságának elektromos mező hatására kialakuló rendezett mozgása. Az áram irányát a negatív töltéshordozók mozgásának az irányával definiáljuk. A váltakozó áram vagy váltóáram (angolul alternating current, rövidítve: AC) olyan elektromos áram, amelynek iránya és erőssége periodikusan változik.

Rokon fogalom a váltakozó feszültség: ez olyan feszültség, melynek nagysága és iránya periodikusan változik.

Elméleti és gyakorlati szempontból különös jelentősége van a tisztán szinuszos váltakozó áramnak. A váltóáram iránya és nagysága periodikusan változik. A periodikus szó: időszakost, ismétlődőt jelent. A váltóáram feltalálója elsősorban Nikola Tesla Szerb fizikus volt. Ennél a kísérletnél láthatjuk az áramnak a sinus hullámát. A frekvenciát, és az ellenállást tudjuk változtatni. Valamint meg is tudjuk állítani, és el is tudjuk indítani újból. Ezen kívül külön láthatjuk érdekességként az amper- és voltmérő váltakozását. 

Remélem, hogy tetszett! A saját bemutatóm itt tekinthető meg. 

/Az alkalmazást egy cseh szimulációs oldalról  lehet elérni./

                         Kép forrása>> 

Készítette: Csanálosi Ákos 7. a

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése