A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2023. május 29., hétfő



A Petőfi 200 emlékévhez csatlakozva az 5. a és b osztály is pályázott egy osztálykirándulásra, melyet meg is nyertünk. Ennek keretében 2023. május 26-án részt vettünk a János vitéz a Skanzenben programon, Szentendrén.

Fél tíz körül érkeztünk a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, ahol a program átvétele után elindultunk a számunkra kijelölt helyszínre, a Bakony – Balaton-felvidékre. Út közben megálltunk az Észak-Tisza-vidék területen, ahol megnéztük a tájra jellemző épületeket, megbeszéltük a jellegzetességek okait. Az újonnan megszerzett ismeretek után érdekes volt a Balaton-felvidék építészeti jellegével összehasonlítani a folyó parti és a hegyvidéki épületeket.

Itt várt bennünket a foglalkozásvezető, akinek a segítségével népi gyermekjátékokkal ismerkedtünk meg, olyanokkal, amelyek köthetők a János vitéz helyszíneihez. Voltunk juhászok, legyőztük a zsiványokat, harcoltunk a törökkel, megvendégelt bennünket a francia király, majd eljutottunk Tündérországba. A képzeletbeli utazást követően egyéni játékokat is kipróbáltunk. Gólyalábaztunk, átkeltünk a sáros utcákon, kipróbáltuk a frászkarikát.

Az élménydús skanzeni látogatás után besétáltunk Szentendre belvárosába, ahol fagylaltoztunk, nézelődtünk a Duna-parton, majd ajándékok vásárlására is volt lehetőségünk.

Kellemesen elfáradva a késő délutáni órákban értünk haza.

Kísérőink voltak osztályfőnökeink – Erdélyi Annamária és Fejes Ildikó – és velünk tartott Birincsik József tanár úr.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése