A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2024. április 22., hétfő

Fenntarthatósági Témahét 2024

Katt👆

Összes fotó 

1. nap  

A levegő élővilága

2024-ben az év  madara - a kerecsensólyom


Virág, virág és virág! 
💚💦🌱🌷🌹
Katt ☝

2. nap  

A  szabadidő környezettudatos eltöltése

Quiz

Alkotóműhely

Papírmerítés  - előkészületek

3. nap  

Körkörös gazdálkodás

A sajtkészítés és a kenyérsütés hagyományos folyamatai kitűnő példák a körkörös gazdálkodás alkalmazására.

Sajtkészítés

A sajtkészítés folyamata tejből indul ki, melyet először megfelelő hőmérsékleten savanyítanak, majd enzimek és kultúrák hozzáadásával alvadásra bírnak. Az így kapott túrót elválasztják a savótól, amely egy melléktermék. Ebben a lépésben mutatkozik meg a körkörös gazdálkodás, mivel a savó nem hulladék, hanem értékes alapanyag lehet például italok, más típusú sajtok előállítására vagy akár takarmányként is felhasználható az állattenyésztésben, csökkentve ezzel a pazarlást és támogatva a környezeti fenntarthatóságot.

Kenyérsütés

A kenyérsütés folyamatában a lisztet vízzel, - kovásszal -  és egyéb hozzávalókkal keverik össze, majd tésztává dagasztják és sütik meg. A kenyérgyártás során keletkező búzakorpa vagy más melléktermékek, mint például az elavult kenyér, újra felhasználhatók, például állati takarmányként vagy más élelmiszerek, például rusztikus piték készítéséhez.

A sajtkészítés és a kenyérsütés a körkörös gazdálkodás modelljének sikeres alkalmazásának is példái lehetnek.

Iskolánk volt tanulója – Tóth Panka – aki az egyik legaktívabb tagja volt a Gabi néni által vezetett Életgyakorlat alapú alprogram foglalkozásoknak, immáron gimnazistaként tért vissza hozzánk. Elmesélte, hogy élete fontos  eleme a sütés – főzés, a kísérletezés a gasztronómia világában. Ma több, általa készített finomsággal lepte meg volt iskolájának tanulóit: császárzsömle, kovászos kenyér, gyökérkenyér, háziszörp, házidzsem, házi ivólé, illetve csípős krém szerepeltek a kínálatban.

Édesanyja, Tóthné Veres Noémi kolléganőnk pedig házitejből készített számunkra nagyon finom sajtot.

Katt☝
 

Bükki Nemzeti Park
"Mesél az erdő" című interaktív előadása három helyszínen

1. Ismerkedjünk meg a madármentő állomással!

2. Mik azok az inváziós (idegenhonos) állatok és növények? 

3. Ismerkedjünk meg az év emlősével (vadmacska), 
és az év fájával(bükk)!

Papírmerítés  - hamarosan könyvet nyomtathatunk 😊



4. nap 
Hulladékgazdálkodás
Tudatos fogyasztás




LátogatásMaklárra a Növényház Kft. hidropóniás növénytermesztésének megismerésésre



5. nap
"Erdő az iskolában" 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése