A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2015. február 17., kedd

Természettudományos tehetséggondozás
a  Telekiben

2014 szeptembere óta szakköri keretek között természettudományos tehetséggondozás folyik a 7. és 8. osztályos tanulók részére. Azok a tanulók választották ezt a foglalkozást, akiket érdekel az a csodálatos világ, amelyet az anyagok változása rejt magában.
Foglalkozásainkon érdekes kísérletekkel kerülünk közelebb az anyagok tulajdonságainak, változásainak, veszélyeinek, felhasználásának megismeréséhez. A látványt mindig a tudományos magyarázat követi, amely már a nehezebbik része a fizika és kémia világának.
A természettudomány alapja az elvégzett vizsgálatok, kísérletek magyarázata. A szakkörre járó tanulók ezt jól tudják és érdeklődéssel várják a látvány utáni pillanatokat is.
Szakköri foglalkozásaink kitekintenek a biológia tárgy körébe is. Itt főként versenyfeladatok megoldásával, versenyre készüléssel foglalkozunk.
A kémia és biológia tantárgyakból ebben a tanévben több versenyre is neveztünk. Ezek 3-4 fordulós országos felmenő rendszerű versenyek. Kitartó, alapos munkát követelnek meg a gyerekektől.
A versenyre nevezett tanulókat dicséret illeti eddig megszerzett jó pontjaikért, pályamunkáikért.
Természetesen nem marad el ilyenkor a tantárgyi jeles, amely dolgozat jegyként kerül a naplóba bejegyzésre.

Egy kis „ízelítő”

2015. február 16. Szakköri foglalkozás


Téma: VEGYÉSZEK „VIRÁGOSKERTJE"
































A kísérleteket végezte és a fotókat készítette:
Ø Bárány Zsófia
Ø Lóczi Boglárka
Ø Iván Dávid      7. b osztályos tanulók
Ø Jónás Ernő Roland
Ø Mazán Benjamin
Ø Mező Dénes     8. a osztályos tanulók

A szakkört vezeti: Fiser Józsefné biológia – kémia szaktanár

A VEGYÉSZEK „VIRÁGOSKERTJE”

Szükséges vegyszerek:

• vízüvegoldat (1:1 arányban desztillált vízzel hígított tömény vízüvegoldat)
• szilárd kobalt(II)-klorid (CoCl2)
• szilárd réz-szulfát (CuSO4)
• szilárd nikkel-szulfát vagy nikkel-klorid (NiSO4 vagy NiCl2)
• szilárd vas(III)-klorid (FeCl3)
Eszközök:

• kémcsövek vagy befőttesüveg
• műanyag vegyszeres kanalak és műanyag pálcikák
Kísérlet összeállítása:
Az1:1hígítású vízüvegoldattal megtöltött kémcsövekbe különböző fémsó darabkákat szórunk. Ha szükséges, a folyadék felszínén úszó darabokat műanyag pálcika segítségével nyomkodjuk le a felszín alá! Az így „elültetett magocskák” néhány percen belül a szemünk láttára növekedni kezdenek a vízüvegben.

Jelenség magyarázata:


Amikor egy fémsó darabka oldódni kezd a vízüvegoldatban (NaSiO3) azonnal egy nagyon vékony fém-szilikát (MeSiO3) féligáteresztő csapadékhártya jön létre a kristály és a vízüvegoldat határfelületén. Ez a hártya körbeburkolja a fémsó darabkát, amiben így egy telített vizes fémsó-oldat alakul ki. A féligáteresztő hártya két oldalán koncentrációkülönbség alakul ki, ezért a külső, hígabb oldatból víz diffundál be a belső, töményebb oldatba. Ezt nevezzük ozmózisnak. A növekvő ozmózisnyomás miatt a hártya egy idő után felszakad és a tömény fémsó-oldat kiáramlik a vízüvegoldatba, ahol azonnal új hártya képződik. Ezután minden kezdődik elölről. A folyamat addig folytatódik, amíg a fémsó-oldat meg nem hígul olyan mértékig, hogy az ozmózisnyomás már nem képes a hártyát kipukkasztani.


FISER JÓZSEFNÉ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése