A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2018. március 14., szerda

 RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA 

Rendhagyó irodalom órát tartottak a 3. a osztályban. A mese témakörét zárták le, amikor is bírósági tárgyalóteremmé alakították át a tantermet.  Az első perben a kolozsvári bíró, a másodikban pedig Döbrögi ült a vádlottak padján.









A kolozsvári bíró esetében Mátyás király volt a felperes, aki a nép sanyargatása miatt érezte úgy, hogy az igazságszolgáltatáshoz fordul. Döbrögit pedig Ludas Matyi perelte be, de az esküdtszék döntése mindenkit megdöbbentett. 







Poczok Melinda ügyvédnő védőbeszéde

Tisztelt bíróság!

Döbrögi úr nem ingyen kérte a libákat csak Ludas Matyi olyan magas árat kért, amiért a védencem dühbe gurult és ezért verette meg. A verést hirtelen felindulásból rendelte el nem előre kitervelve. Itt szeretném megjegyezni, hogy a védencemnek igen sok földet kell művelnie és azok gazdasági ügyeit intéznie. Ezért fordulhatott elő, hogy elveszítette a türelmét.
Ugyanakkor Ludas Matyi aljas módon előre kitervelte a veréseket, amivel az uraság egészségi állapotát veszélyeztette. Tehát itt szándékos, előre kitervelt bántalmazás történt. Ludas Matyi másnak adva ki magát, 3 alkalommal is megtévesztette a védencemet, annak jóhiszeműségét kihasználva. Egy esetben még az élete is komoly veszélybe került, amikor Ludas Matyi csodadoktornak adta ki magát. Emiatt a Büntető Törvénykönyv 187. § - a szerint kuruzslással vádolható.
Kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy a felhozott indokokat vegye figyelembe!
Kérem a Tisztelt Bíróságot, a védencemet mentse fel a vád alól és mérlegelje az elhangzottakat az ítélethozatalnál!

Ítélet: Döbrögit felmentette az esküdtszék


 Mohácsi Dorka ügyvédnő védőbeszéde

Tisztelt Bíróság!

Én Mohácsi Dorka ügyvéd vagyok. Én védem a kolozsvári bíró urat, akit azzal vádolnak, hogy sanyargatja a szegényeket. De ügyfelemben bízok, hogy nem bűnös és ezt bizonyítani is tudom. Még pedig azzal, hogy ő egy különleges úr, és nem szabad dolgoznia. Ezért dolgoztatja a szegényeket. A fizetséget azért nem adja meg, mert neki sincsen sok vagyona, csak értékes portékái.
A hajdúról meg kell bizonyosodni, hogy magától tette - e, amit tett, vagy netán a bíró parancsolta. Abban az esetben, ha magától csinálta, akkor hetente egyszer 25 botverést kap. De Mátyás a hibás. Mindenkinek vannak magán dolgai, de Mátyás álruhája miatt ezt megsértette. Tehát: Mátyás a bűnös! De visszatérve átnéztem az ügyfelem előző életét és azelőtt még nem volt büntetése. Ez azonban nem menti fel a vádak alól.
De nem is szólok több szót, hagyjuk a döntést a bíróságra!
Köszönöm a szót Tisztelt Bíróság!     


Ítélet: 2 év fegyház a kolozsvári bírónak             



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése