A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2018. május 14., hétfő

REGIONÁLIS HULLADÉKKEZELŐ - ÉS LERAKÓ KÖZPONT TISZAFÜRED
2018. május 11. 

Az Ö-kommandó szakkörösök / EFOP 3.9.2.1.6. Építs jövőt!/ újra útra keltek. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy otthonainkból,  szelektív gyűjtőinkből, illetve a gyűjtő szigetekből  hová kerül  a sok szemét. A nyomok Tiszafüredre, a Regionális Hulladékkezelő - és lerakó központba vezettek, melyet 2006 - ban hoztak létre. 
Itt megtudhattuk, hogy  kommunális szemetünkből négy,  9 méter magas, 70 cm magas földdel betakart , majd fűvel beültetett domb lesz, ezt hívják rekultiválásnak, a dombokat pedig szaknyelven kazettáknak.  A kazetták  helyét kiásták és geotextíliával kibélelték, hogy még csak véletlenül se szivároghasson a talajba semmi szennyező anyag. 
A dombokat több ezer madár látogatja  - sirály, gólya - akik még átválogatják az általunk kidobált élelmiszereket.  
A telep, illetve a kazetták 2026-ra telik meg. A hosszútávú tervek közt szerepel, hogy 50 év után a kazetták tartalmát újra kitermelik, átrostálják, így egyszer talán humusz képződhet a szemétből. De ez még csak egy koncepció. 
Füzesabonyból havonta 3500 kg műanyag szemét kerül erre a telepre, amit átválogatás után összepréselnek és báláznak. Innen a szemét  útja a Jász Plasztik Kft - hez vezet Jászberénybe, ahol az újrahasznosítás történik. Ősszel ellátogatunk ide és megnézzük, hogyan lesz eldobott palackjainkból új palack. :/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése