A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2021. június 2., szerda

Nemzeti Összetartozás Napja 2021

Ma, június 4-én a trianoni békediktátum aláírásának gyásznapjára emlékezünk.

1920. június 4-én a Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon palotában a magyar kormány képviselői kénytelenek voltak aláírni az első világháborút hazánk számára lezáró békét. Az ezeréves fennállását alig 25 évvel korábban ünneplő történelmi Magyarország felbomlott. A békediktátum aláírása súlyos következményekkel járt…

Hogyan emlékeztek a kortársak a békediktátum aláírásának napjára? A Pesti Napló így tudósított: „A budapesti templomokban ma délelőtt megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat, a tovahömpölygő hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették.

A mulatóhelyek zárva voltak, a vonatok, kocsik megálltak, s a munkások letették a szerszámot ezen a fekete pénteken."

Egy diák visszaemlékezése: „ Tíz órakor növénytanóra kezdődött. A tanár úr alakja most is pontosan jelent meg az ajtóban. Felment a katedrára, beírt a naplóba, de nem kezdte meg a feleltetést, mint szokta, hanem lehajtott fejjel meredt maga elé.  ...és akkor megkondultak a harangok. A tanár úr felakasztotta a térképállványra a Magyar Szent Korona országainak térképét, és inkább magának, mint nekünk, ennyit mondott: - Elvégeztetett. Ötvennégyen voltunk, ötvennégy 14 éves magyar fiú. A Golgota utolsó szavai után nem bírtuk tovább, leborultunk a padokra, és elkezdtünk sírni. Nagy-Magyarország keresztre feszítésének napja volt: 1920. június 4. péntek."

Az országgyűlés 2010 májusában elfogadott törvénye június 4-ét, a magyar történelem szomorú dátumát, a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. A jogszabály kimondja, hogy: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme."



Források:

http://tiny.cc/wq2ytz

https://tinyurl.hu/BTuK/

 

Kedves Gyerekek!

Ma, a Nemzeti Összetartozás Napján, az alábbi linkre kattintva, egy Kahoot! feladatsor jelenik meg nektek. A kérdésekre válaszolva betekintést kaphattok e szomorú nap történelmi hátterébe. A megosztott videó segítséget nyújt a helyes válaszokhoz. 

A következő kóddal indul a feladatsor: 08335210

http://tiny.cc/ni3ytz

Összeállította: Bernáth Melinda és Dobó Veronika tanár nénik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése