A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2022. június 3., péntek

Emlékezés Trianonra - Nemzeti összetartozás napja

Intézményünkben megemlékezést tartottunk a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Mire emlékezünk ekkor? 1920. június 4-e a trianoni békeszerződés aláírásának a napja. Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia részeként vett részt az első világháborúban a vesztesek oldalán. A győztesek semmibe véve a népek önrendelkezési jogát hatalmas területeket és magyar ajkú lakosságot szakítottak el Magyarországtól. A trianoni béke nyomán hazánk elveszítette területének több mint kétharmadát, lakosságának felét.

„Volt egyszer egy ország, ahol élt a magyar,

A Kárpátok védték, ha jött a zivatar.”

Az őshonos magyar népesség a mai állapot szerint nyolc államban találta magát, s vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyeink nagy részét is. Magyarország 1920. június 4-én gyászba borult, megkondultak a harangok, mindenki siratta a történelmi Magyarországot és a nagy magyar nemzetet.

A nemzeti összetartozás napja tanúságtétel arról, hogy bárhol éljünk magyarok, egy nemzet vagyunk.

„Van ki nem feledi, honnan jött, hová tart,

Nem hagyja kiölni magából a magyart!”

A tanulók tisztelettel emlékeztek meg, és énekelték együtt az Ismerős arcok Nélküled című szerzeményét. Az alsós és felsős tanulók egyaránt lelkesen színezték Magyarország és az elcsatolt területek (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék) címereit, amelyeket felakasztottak az udvaron az összetartozás fájára.

Miklósvári Magdolna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése