A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2022. október 5., szerda

Csík Zenekar - "Hungarikumok a magyar népzenében" címmel rendhagyó óra a Telekiben

 

A Csík Zenekar egy egyedi program keretében szeretné megismertetni az ifjúsággal a magyar népzenében megjelenő, hungarikumokként jegyzett hangszereket és táncházat.
Sorozatuk keretében rendhagyó iskolai foglalkozások által szeretnék felpezsdíteni a gyerekek és fiatalok mindennapjait és olyan élményt nyújtani számukra, amelyekkel a hétköznapjaik során nem biztos, hogy találkoznának. Napjaink digitális világában egyre kevesebb élő, akusztikus muzsikát hallanak a gyerekek, sokan még az alapvető hangszereket is alig, ha ismerik, nem beszélve a magyar népzenében kiemelt szerepet játszó hungarikumokról, mint a:
-       cimbalom (HUNGARIKUM népi hangszer)
-       tárogató (HUNGARIKUM népi hangszer)
-       hosszifurugla (Magyar Értéktár kiemelt népi hangszer)
-       citera (Magyar Értéktár kiemelt népi hangszer)
Rendhagyó óráik során a fiataloknak lehetőségük nyílik megismerni ezeket a hangszereket,szemügyre venni felépítésüket és megtanulni megkülönböztetni őket mind hangjában, mind formájában a többi hasonló hangszertől.
A foglalkozásokra "ceremóniamesterként"/moderátorként magukkal visznek egy neves táncos-előadóművészt is, aki játékos formában kíséri végig a gyerekeket a különleges zenei utazáson, amelynek végén egy, a Csík Zenekarral közös táncházban sajátíthatnak el néhány tánclépést és tapasztalhatják meg a táncház nyújtotta felszabadító élményt.
A rendhagyó népzeneóra így a test, a lélek, az ember életében elérhető belső és külső harmóniájára való törekvés, a nemzeti tudat kialakítása, a gyermekek korai zenei fejlesztése által történő teljes ember neveléséről is szól.
Az ezen alkalmakra összeállított rendhagyó népzenei koncertet egy "Hungarikum kisokos" kvízjátékkal is kiegészítették, amellyel céljuk a gyerekek identitástudatának megerősítése mellett a nemzeti értékek megőrzésének elősegítése a legifjabb generációk számára is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése