A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2023. november 14., kedd

A nyugdíjba vonulás nem visszavonulás valamitől, hanem visszavonulás valamihez!"

2023. november 10 – én pénteken búcsúztattuk nyugdíjba vonuló kollegánkat, Birincsik Józsefet, aki 38 évet dolgozott intézményünk falai között. Szakmai életútját,  38 év munkáját szeretnénk bemutatni néhány mondatban.



Birincsik József kollegánk 1986-ban végzett az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola földrajz – testnevelés szakán.

1985-től dolgozott a Füzesabonyi I. sz. Általános Iskolában. Szakdolgozatát testnevelés tantárgyból készítette, Fizikai terhelés a labdarúgásban címmel. Pedagógusként ez volt az első s egyben utolsó munkahelye is. Előtte aktív sportolóként az edzések, illetve  a mérkőzésekre való felkészülés kötötte le idejét. 1985-ben hagyta abba az aktív labdarúgást térdsérülés miatt, ezt megelőzően NB I/B-s felnőtt csapatokban játszott.



1986-ban tett sikeres labdarúgó-játékvezetői vizsgát, és 1990-től az országos játékvezetői keret tagja lett. Több mint tíz éves játékvezetői pályafutásának legemlékezetesebb mérkőzései a Tatabánya – Debrecen Magyar Kapudöntőn és az Olaszország – Anglia válogatott labdarúgó mérkőzésen való közreműködése volt. Jelenleg országos játékvezetői ellenőrként tevékenykedik, és mentorálja a fiatal játékvezetőket.


A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskolában hét osztály osztályfőnöke volt. Nagy örömöt jelentett számára, hogy a rábízott gyerekeket vezethette, segíthette a felső tagozatban, és a pályaválasztásban is. Nagyon sok kiránduláson, iskolai táborban, sportversenyen vett részt pályafutása során.

Iskolánkban 38 évig testnevelést és földrajzot tanított. A gyerekekkel versenyeken is részt vettek, ennek eredményeként földrajz tantárgyból országos döntőig is eljutottak,  labdarúgás és kézilabda sportágakban többször is szerepeltek országos versenyek döntőjében. Elnöke volt az iskolánkban megalakított Botond Diáksport Egyesületnek, amely a gyerekek versenyeztetése, sportolási lehetőség biztosítása mellett a sporteszközök beszerzéséből is jelentős részt vállal. Feladatához tartozott az évi két alkalommal megrendezett Botond sportnap megszervezése és lebonyolítása is.

A BDSE mellett a Bozsik Intézményi Labdarúgó Programban való több éves részvétel is hozzá kötődik. Többször vettek részt fiú és lány labdarúgó csapatokkal az országos rendezésű tanévzáró fesztiválon is, ahol 2014-ben május hónap labdarúgó edzője kitüntetést is átvehette, majd Nyilasi Tibor hetvenszeres válogatott labdarúgótól elismerő oklevelet és emléktárgyat kapott eredményes utánpótlás-nevelői munkájáért.

A 2014-15-ös tanévben iskolánk részt vett a TIE programban, amely az egészséges életmódra nevelést tűzte ki feladatául. A program lebonyolításában az intézmény nevelői között Ő  is aktívan részt vett, több rendezvény szervezésében, lebonyolításában.

Intézményünk lehetőséget biztosított a pedagógiai program alapján, hogy a 6. évfolyamos tanulók egy hetes erdei iskolai programon vegyenek részt. Több ilyen programon vett részt osztályaival és kísérő nevelőként is.

2004-ben sikeresen elvégezte az UEFA B licences labdarúgó edzői továbbképzését. A 120 órás tanfolyam kapcsolatok szerzésében is segítette, ami a versenyeztetés tekintetében volt előnyös a későbbiek során. Az új módszerek, gyakorlatok ismeretével pedig a testnevelés órákon, tömegsport és szakköri foglalkozásokon végezhetett eredményesebb munkát. 

Szakmai munkájának elismeréseként 2022-ben az Egri Tankerület Kiváló pedagógusa kitüntetést vehette át.



Nagyon boldog aktív – nyugdíjas éveket, jó egészséget kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése