A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskoláért és Tanulóiért Közhasznú Alapítvány

Számlaszáma: 6190002613100007

Adószáma: 18583672-1–10

2024. június 19., szerda

Botond nap Katus Attilával

8:05 Megnyitó-szabályok, állomások ismertetése

8:10 Közös bemelegítés Katus Attilával

8:35 Bemelegítés után 13 állomáson:

Iskola kör, Önkéntes Tűzoltóság, Trambulin, Futás szökdelés, kapura dobás és rúgás, ötödölő kihívás, ping-pong, plank, kettlebell, kosárlabda, bosu, floorball és a közkedvelt exatlon pályán gyűjthettek iskolánk diákjai minél több Botondot.

Első helyen végeztek alsós kategóriában az 1.a felsős kategóriában pedig az 6.a osztály tanulói.

9:30 Iskolakör futóverseny dobogósainak Katus Attila adta át az érmeket, okleveleket. A győzteseknek mozijegy volt a jutalma. Az abszolút győztes Nagy Janka Mária és Tatai Bálint lett, ők egy évig a vándorserleg birtokosai.

4. - 6. évfolyam:

1. Tóth Krisztina                                1.Rákosi Nándor
2. Tóth Kamilla                                  2.Csík Nimród
3. Erdélyi Alexa Emma                     3.Dobos Dominik Sándor

 

7. - 8. évfolyam

1.Nagy Janka Mária                          1.Tatai Bálint
2.Kerekes Gréta                                 2.Szűcs Patrik
3.Víg Bettina                                       3.Horotán Patrik

10:30 Váltóverseny vette kezdetét, ahol idén a Dormándi telephely képviselői, szülői és tanári csapat is képviseltette magát.

Hatalmas küzdelmek után, kialakult a végeredmény, melyet alsós kategóriában a 2.a és 4.a osztály, felsős kategóriában a 6.a és a tanári csapat nyertek.

11:15 Kötélhúzás évfolyamok között:” iszonyatos küzdelem és presztízs csata!”

Gratulálunk a győzteseknek!

Senki ne csüggedjen, hisz szeptemberben, visszavágó következik.

Szeretnénk megköszönni iskolánk minden diákjának és tanárának, az Önkéntes Tűzoltóknak, Varga Dánielnek, Katus Attilának, Füzesabonyi Polgárőr Egyesületnek, a szülői csapatnak a lelkes közreműködést.

Köszönjük a rendezvény támogatását Berényi Tamás (Agria mozi) és Erőss Róbertnek, hiszen Nélkülük, nem lehetett volna ilyen sikeres ez a nap.

Erdélyi Annamária és Borbély Attila Botond nap felelős szervezői

2024. június 18., kedd

Diákelnök választás 2024

A következő tanév új diákelnöke a diákok szavazatai alapján 
Nagy Janka Mária7. a osztályos tanuló!
Gratulálunk!




 

2024. június 17., hétfő

Nyárindító gyermeknap 2024

 
Galéria a fotóra kattintva

Iskolánk diákönkormányzata idén rendhagyó módon ünnepelte a gyermeknapot, bízva abban, hogy örök élményt szerzünk diákjainknak.

Már hetek óta zajlott a Nőnapi - Gyermeknapi kézilabda kupa. A napindító program a várva várt eredményhirdetés és a vándorserleg átadása volt. A 8 órai becsengetés ezúttal a Vagabanda gólyalábasoknak szólt, akik az iskolaudvaron szórakoztató, interaktív produkcióval lepték meg a gyerekeket. Mindeközben már épült az Utazó planetárium 6 méteres kupolája a csarnokban. Az Utazás a bolygók csodálatos világába és a Földtől az Univerzum határáig című tudományos, lenyűgöző előadást nagy érdeklődéssel hallgatták gyerekek, pedagógusok egyaránt. Az iskola melletti edzőparkban az egri street workout egyesület sportolói interaktív bemutatóval várták a diákokat, akik fekvőtámasz versenyen és húzódzkodásban is összemérhették erejüket. Egyéb programjaink között szerepelt még gólyalábak kipróbálása, trambulinozás, sorverseny és ügyességi vetélkedő, DÖK-Mignon tánckoreográfia tanulása és aszfaltrajzverseny, ahol minden osztály megalkothatta saját képzeletbeli lényét.    

Közben javában zajlik a DÖK elnökjelöltek kampánya, és a héten az is kiderül, ki lesz az új diákelnök… 

A Nőnapi - Gyermeknapi kupa eredményei:

1-2. korcsoport:    1. helyezett: 2.b

2. helyezett: 2.a

3. helyezett: 1.a

3-4. korcsoport:   1. helyezett: 4.a

                              2. helyezett: 4.b

                              3. helyezett: 3.b

5-6. korcsoport:   1. helyezett: 6.b

                              2. helyezett: 6.a

                              3. helyezett: 5.a

7-8. korcsoport:   1. helyezett: 8.a

                              2. helyezett: 7.a

Különdíjban részesült Balogh Jázmin, Tóth Kamilla, Veres Mira, Nyilas Luca, Vincze Miléna, Veres Lara Edda, Kovács Jázmin, Nagy Janka Mária, Fazekas Patrícia, Szegő Vivien

Gratulálunk a kiváló sportteljesítményhez!

Hasonló élményekkel teli, tartalmas nyarat kívánnak iskolánk pedagógusai diákjaiknak.

Miklósvári Magdolna

DÖK patronáló pedagógus

2024. június 11., kedd

Füzes Kupa az Aranyhíd Integrált Szociális Intézmény szervezésében


Galéria a fotóra kattintva

2024.06.06-án XIX. alkalommal került megrendezésre a Füzes Kupa az Aranyhíd Integrált Szociális Intézmény szervezésében. Hat vegyes csapat mérhette össze ügyességét darts, lengőteke, kosárra dobás, kapura rúgás, petanque versenyszámokban. Iskolánkat a 7.a osztályból 8 fő képviselte: Nagy Janka, Csikó Csenge, Tóth Eszter, Vig Bettina, Bocsi Tamás, Nagy Zsombor, Tatai Bálint, Zana Ádám. Mindenki, minden számban indult és a három legjobb eredményt elérők külön díjazásban részesültek. Nagy Janka a női résztvevők között második helyet ért el, Tatai Bálint a kapura rúgásban harmadik, Bocsi Tamás petanqueben első, míg Zana Ádám harmadik helyen végeztek. A tartalmas és fárasztó nap zárásaként még egy jó hangulatú, szabálytalanságoktól mentes focimeccs is szerveződött a gyerekek és a gondozottak között, amelyen a felnőttek rúgtak több gólt. Mégsem az eredmény volt a legfontosabb, hanem a JÁTÉK! Köszönjük a meghívást és a színvonalas rendezést Tatai Edina intézményvezető asszonynak, örömmel részt veszünk a XX.-on is, ha meghívást kapunk!

Gratulálok a részvevőknek!

Hajrá Teleki! 😉

Borbély Attila

Testnevelő tanár

2024. június 5., szerda

Erdélyben jártam - Határtalanul 2024

Hétfő reggel hat órakor indultunk el az erdélyi kirándulásra, amit már nagyon vártam.

Első állomásunk, amit meglátogattunk, Nagyvárad volt. Ott megnéztük a Püspöki Székesegyházat, ami Erdély legnagyobb barokk stílusú római katolikus temploma. A Püspöki Palotában is voltunk, ahol egy kiállításon láttuk Szent László király kürtjét, és nagyon érdekesnek találtam a sok régi pénzérmét. Végig jártuk a Kanonok-sort, és Nagyvárad főterén sétálgattunk.                                                            

Miután elindultunk, hogy elfoglaljuk a szállást, útközben egy dugóba keveredtünk, mert egy kamion a szalagkorlátnak hajtott és kigyulladt. Két tűzoltóautó is oltotta a tüzet. A szálláson megvacsoráztunk, és pihenni mentünk, mert eléggé elfáradtunk a hosszú út után.

A második nap is korán keltem, mert futni mentem Attila bácsival, Bercivel, Ricsivel és Levivel. 4 km-t futottunk le. Reggeli után útnak indultunk. Délelőtt a Mézgedi-cseppkőbarlangban és Magyarremetén egy Árpád-kori templomban voltunk, délután pedig a Pádis-fennsíkon.

A Mézgedi-cseppkőbarlang bejáratához egy fahídon és lépcsőkön keresztül lehetett eljutni. A barlangnak 3 emelete van. Egyik termében egy kihalt barlangi medve csontváza is látható volt. Sokféle alakú cseppkövet láttunk, például torony, függöny alakú. A Pádis-fennsíkon nagyon szép volt a táj, vízeséseket, hatalmas hegyeket láttunk.

A harmadik napon Kolozsvár felé vettük az irányt, ahol ellátogattunk egy 1500-as években épült iskolába, majd megnéztük a Szent Mihály templomot. Megálltunk a Király-hágón, amit Erdély kapujának is neveznek. Utolsó megállónk Nagyszalonta volt, Arany János szülőfaluja, megnéztük a szobrát és a Csonka-tornyot.

Az esti órákban  élményekkel telve és fáradtan értünk haza. Nagyon jól éreztem magam, sok szép helyen jártunk, és sok érdekes dolgot tudtam meg Erdélyről. Máskor is szívesen visszamennék.     

Hegedűs Máté 7.a osztály

Erdélyben jártam

Az osztályommal és a kísérőtanárokkal május 27-én elindultunk Erdélybe a Határtalanul pályázat által.

Első nap reggel 6 órakor indultunk. Az utazások mindig nagyon jól teltek, nekem ezek voltak az egyik kedvenceim. Sok utazás után megérkeztünk az első megállónkhoz Nagyváradra. Itt egy gyönyörű templomot, múzeumot és a várost néztük meg. De nem lazsáltunk sokat, tovább is indultunk Révre, ahol egy nagyon kedves néni várt minket és beleláthattunk az agyagozás művészetébe. Ezt ki is próbálhattuk. Ezután egy tóhoz mentünk, játszottunk és sokat szórakoztunk, de itt már nagyon fáradtak voltunk és örültünk, hogy elindultunk a gyönyörű szállásra, ahol finom vacsorával vártak. Esténként 21 óráig maradhattunk kint és utána jött a legkedvesebb részem, az esték, amikor sokat röhögtünk. 

Reggel felkeltünk, reggeliztünk és folytattuk tovább az utazást. Először egy templomhoz mentünk, utána a Mézgedi-cseppkőbarlangba vándoroltunk tovább. Ez a cseppkőbarlang gyönyörű szép és sok denevér lakja. Ezt a barlangot végig jártuk, és mivel ez a sétálósabb napunk, elindultunk a Pádis-fennsíkhoz. Itt a vízesést néztük meg, és a sok séta után megérett a pihenés, és a szálláson fejeztük be a napot.

Az utolsó nap reggelén Kolozsvár volt az első megállónk, ahol egy gyönyörű iskolát néztünk meg és két múzeumot is az iskolán belül. Kolozsváron még megnéztünk egy templomot és a Mátyás szobrot. Utána 4 óra utazás múlva megérkeztünk a Király-hágóhoz, ahol megtekintettük a gyönyörű kilátást. Ezt követően még hosszú út után megérkeztünk az utolsó helyszínünkhöz Nagyszalontára, ahol a Csonka tornyot tekintettük meg. Ilyenkor már nagyon fáradtan, de rengeteg élménnyel indultunk haza, ahol a szüleink vártak minket.

Összességében egy fantasztikus utazáson vehettünk részt, és sosem fogom elfelejteni, az biztos.

Tóth Eszter Zoé

 

Élményeim Romániáról

Az osztálytársaimmal együtt lehetőséget kaptunk arra, hogy a Határtalanul programban részt vegyünk. Hétfőn kora reggel indultunk Romániába.

Az első megállónk Nagyvárad volt. Ott sok érdekességet láttunk. Megnéztük a Püspöki Palotát, a Püspöki Székesegyházat és Szent László szobrát. A legenda szerint, mikor Szent László koporsóját Nagyvárad felé szállították, a halottas szekér lovai maguktól elindultak a város felé.

Délután egy fazekasműhelybe látogattunk, ahol kipróbálhattuk a mesterséget. Majd rövid kirándulást tettünk a Sebes-Körös völgyébe. Az esti órákban érkeztünk meg a szállásra. A vacsorát is itt fogyasztottuk el, ami grízgaluska leves és sült hús volt krumplipürével. Számomra ez nem volt annyira finom.

Másnap, reggeli után Magyarremetén meglátogattuk a református templomot, melynek fala tele volt régi freskókkal. A freskón Szent Istvánt, Szent Lászlót és Szent Imrét is megnéztük. Később a Király-erdőben túráztunk, ahol bementünk a Mézgedi-cseppkőbarlangba. A barlang ötszintes, melyből két szintet jártunk be. Sok denevérrel találkoztunk és óriási cseppköveket láttunk. Számomra nagyon érdekes volt az óriás barlangi medve is. Ezek után elfogyasztottuk a hideg ebédet. Délután kirándulni mentünk. Gyönyörű helyeken jártunk, a tengerszint felett 1200 méterrel. A Pádis-fennsíkon vízeséseket és sziklaszurdokokat láttunk. Én nagyon szeretem a természetet és sokat járok az erdőbe, így nekem ez a nap volt a legjobb. Este későn értünk a szállásra. Kis pihenés után tanár bácsi váltóversenyt szerevezett nekünk. A versenyt követően ismét meleg vacsorát kaptunk.

Az utolsó napon, Kolozsváron egy iskolát néztünk meg. Még nem láttam ilyen nagy és ennyire jól felszerelt iskolát. Az épület több szintes, az itt tanulók részére van külön biológiai, fizikai és egyéb múzeum is. Az iskola után megtekintettük a Szent Mihály-templomot, valamint Mátyás király emlékművétés szülőházát. Délután megálltunk Erdély kapujánál a Király-hágón, itt osztályfőnökünk több fotót is készített. Később elmentünk Nagyszalontára, AranyJános szülőfalujába. A Csonka-tornyot és az Arany Palotát kívülről tekintettük meg. Ezek után indultunk haza, ahová este nyolc óra után érkeztünk.

A román utazás jó volt, de a szlovákiai kirándulás kicsit jobban tetszett. Nagyon jól éreztem magam ebben a három napban, azonban már jó újra a hazai ételeket enni.

Tatai Bálint




2024. június 4., kedd

Nemzeti összetartozás napja 2024

Iskolánkban minden tanév június 4-én sor kerül a Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezésre. Az idei tanévben a 7. osztályos tanulók és az iskola énekkara szerepelt a műsorban. Versekkel, történetekkel és közös énekkel elevenítettük fel a múlt történéseit. Megemlékezésünk színvonalát emelte egy meghívott vendég, Jessy művész úr is, akivel énekkarunk elénekelte műsorunk zárószámát, a Székely Himnuszt. A megemlékezés után iskolánk aulájában a diákok megtekinthették a 7. osztályosok „Határtalanul” kirándulásáról készített képkiállítást.

A műsort összeállította: Lőrincz Bianka

Az énekkart vezette: Tóth Gábor

Vendégművész: Péter István - Jessy

2024. június 3., hétfő

Pizsama - és papucsnap a DÖK szervezésében 2024

A nyár első programjaként és elnöki kampányom ígérete szerint pizsama- és papucsnapot hirdettünk az iskolában. Ma reggel a bátrabb diákok kedvenc pizsamájukban érkeztek, és a kényelem kedvéért egy papucsot is felvettek hozzá. A nap jókedvűen és vidáman telt.

Szegő Vivien DÖK elnök

Virtuális Erőmű Program Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat 2024

"Energiatudatos Iskola" cím elnyerése